Helena verloor 36.000 euro door datingfraude

Ⓒ Hollandse Hoogte | Joost Hoving

Idolaat

Helena: „Ik tinder wel vaker als ik ’s avonds in mijn eentje op de bank zit. Vorig jaar leerde ik via die app een man leren kennen die helemaal idolaat van mij was. Hij woonde om de hoek. Maar ik kreeg het daar benauwd van. Daarom was ik getriggerd toen ik in december 2018 in contact kwam met ene William. Dat hij niet in Nederland woonde, maar in het buitenland voelde, voor mij ’veilig’.”

„William deed zich voor als een Engelse militair die in Syrië was. Hij zag er knap uit, sportief. Hij overlaadde me met complimentjes. Al snel wilde hij via mail het contact voortzetten, want dat was handiger dan via Tinder. Daar zocht ik niets achter, want ik vond dat zelf ook wel fijner. Hij vertelde dat hij was opgevoed door zijn moeder, zijn vader was overleden aan diabetes een ziekte waaraan hij zelf ook beweerde te lijden. Ik ben een alleenstaande moeder met een zoon: ze doen natuurlijk alsof er overeenkomsten zijn.”

Hoogopgeleide vrouwen

„Mijn Facebook-profiel stond altijd op openbaar. Ik ben ondernemer, dus ik vond het ook wel handig voor mijn netwerk. Maar aan een Facebook-profiel kun je vaak heel veel over iemand aflezen. Ook of iemand geld heeft. Daarom worden vaak hoogopgeleide vrouwen benaderd; daar valt wat te halen.”

„Ons mailcontact werd steeds romantischer. Hij ging mij ook romantische liefdesliedjes sturen, nummers van Ed Sheeran bijvoorbeeld. Een paar weken voordat hij voor het eerst om geld vroeg, beweerde hij dat zijn moeder niet helemaal in orde was. Daar ben je als moeder natuurlijk vatbaar voor; een zoon die zich zorgen maakt om zijn moeder.”

Insuline

„Een paar weken later beweerde hij dat zijn moeder was uitgegleden in de badkamer en dat ze in het ziekenhuis lag. Hij zat nu met een probleem, want zijn moeder zorgde altijd voor zijn insuline. Of ik geld kon overmaken? Dat vond ik raar, want waarom regelde het leger dat niet? Maar zo werkte het volgens hem in het Engelse leger niet; hij moest voor zijn eigen gezondheid zorgen.”

„Ik had het idee dat ik de enige was met wie hij kon communiceren. Ook had ik een heel zwaar jaar achter de rug, waardoor ik soms niet lang over dingen nadacht. Ik maakte dus de 6000 euro over waarom hij vroeg. Dat moest ik doen naar zijn ’agent’, want vanwege veiligheidsredenen kon hij via internet niet bij zijn bankaccount in Syrië.”

Naalden

„Zijn ’agent’ zou dan ook de insuline ophalen voor hem, ook weer vanwege veiligheidsredenen. Een paar dagen nadat het geld was overgemaakt, zei hij dat het heel gevaarlijk was geweest om de insuline te halen. Er waren ook wat naalden kapot gegaan.”

„Kort daarop zei hij dat de insuline niet voldoende was om het einde van de maand te halen. Dat was het enige wat nodig was, want daarna zou hij uit Syrië vertrekken. Of ik dus opnieuw geld kon overmaken, maar dit keer was er 9000 euro nodig, omdat het dan op een veiligere manier opgehaald kon worden. Ook daarin ging ik mee. Daarna maakte ik nog tweemaal geld naar hem over.”

Verloofde

„Uiteindelijk was het een vriendin die mij erop wees dat het foute boel was. Ik had er nooit eerder iemand over verteld. Maar we waren een dagje naar de sauna, ik was ontspannen en vertelde over William. Ze noemde zeven argumenten waarom de verhalen van William niet konden kloppen.”

„Ik zocht via Facebook contact met de ’agent’ van William. Dat was een vrouw in Zweden. We raakten aan de praat en hij bleek ons allebei belazerd te hebben. William had haar verteld dat zijn vriend uit Syrië terug wilde naar zijn verloofde in Nederland. Ik was zogenaamd die verloofde.”

Politie

„Vanwege veiligheidsredenen mocht ik, de zogenaamde verloofde, het geld niet in één keer overmaken naar William. Daarom zou ik het naar haar overmaken en dan kon zij het weer aan William overmaken. Ze werd daarmee een tussenpersoon, zonder dat ze dat zelf doorhad.”

„Nadat ik haar had gesproken, nam ik contact op met de politie. Het duurde nog enkele dagen voordat ik terechtkon voor aangifte. Ik bleef ondertussen contact met hem houden, want ik wilde meer bewijzen verzamelen. Toen ik hem vroeg of ik het geld de volgende keer naar een Amerikaanse of Zweedse bank zou overmaken, heeft hij nooit meer gereageerd.”

Aangifte

„Vervolgens heb ik aangifte gedaan. Dat was vooral voor mijn verwerking heel goed. Tegen mijn omgeving durf ik niet veel te vertellen, ik schaam me en wil hen er niet mee belasten. Maar de instanties kunnen weinig met mijn aangifte. Alles wat ik aan ’bewijs’ heb, is vals. Ik hoop daarom dat meer vrouwen aangifte doen, zodat datingfraudeurs kunnen worden aangepakt.”

Helena* is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend, maar vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet openbaar.

Jij op VROUW.nl

Wil jij een persoonlijk verhaal met ons delen? Mail naar praatmee@vrouw.nl.

Mis niet langer de mooiste VROUW verhalen in je mailbox!

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Uitschrijven kan met 1 klik

 

Read More